17. mars 2009

Lovfest kommunale foreldreutvalg!

Foreldrene er en av de mest sentrale ressursene i barnas oppvekst. Hvis foreldrene ikke involveres i barnas skolehverdag, vil det være vanskelig å kunne oppnå de ønskede resultater. Samtidig vil det være vanskelig for skolen å forstå barnet uten at den helhetlige forståelsen for fritiden er tatt med i de faglige vurderinger som gjøres.

Sammen med foreldrene må skolen etablere tydelige rutiner for ekstra oppfølging av de barna som trenger dette, og foreldrene må ansvarliggjøres i forhold til oppfølgingen utenom skolen. Som en konsekvens av SVs heldagsskole, vil dette samarbeidet få en mye tydeligere og fremtredende plass. Skolen skal aldri erstatte foreldrenes ansvar, men skolen kan i langt større grad dra nytte av foreldrenes erfaringer.

SV vil derfor at ordningen med foreldredeltakelse styrkes, og vil arbeide for at Kommunale foreldreutvalg (KFU) lovfestes og gis en formell plass i kommunenes organisasjon med hørings- og uttalelsesrett. KFU vil bli en viktig part i hjem/skole samarbeidet, om vi legger til rette for reell medvirkning.

Muligheten for medvirkning varierer fra mellom kommunene, og ofte er mulighetene helt avhengig av ildsjelene som tar tak i de forhold som mer eller mindre tilfeldig blir tilgjengelige for behandling i utvalget. Skal foreldremedvirkningen være reell, må påvirkningsmuligheten være reell og allment kjent.

Det er ikke i foreldrenes og barnas interesse at KFU etableres som en paraplyorganisasjon hvor det ikke er mulig å delta i beslutningsprosessene og å påvirke disse. SV mener at saker som angår skolens indre liv og direkte elevkontakt bør legges ut til høring i KFU før beslutninger fattes av politiske organer. Dette vil også på sikt kunne styrke interessen for lokaldemokratiet og stimulere til medvirkning på flere arenaer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar