3. januar 2009

Om virkeligheten

Også i 2009 ser det ut som om ordføreren i Stjørdal, Johan Arnt Elverum fra Senterpartiet, skal fortsette å kun snakke om den delen av kommuneøkonomien som dreier seg om bygg og eiendommer. I et innlegg i lokalpressen viser han igjen til at det er tidenes år vi står ovenfor, målt i kroner og ører investert i byggeprosjekter.

Kanskje det er på tide å se på hvor tjenesteproduksjonen i kommunen skjer Johan Arnt? Det er nemlig lite direkte tjenesteproduksjon i nye vegger og tak. Vegger og tak kan kun legge rammene for tjenesteproduksjonen. Derfor er det etter min mening uredelig å legge tilnærmet all vekt på investeringer i bygg og tilnærmet ingen vekt på kommunens ansatte som er de som faktisk produserer den velferdsstaten vi alle har kommet til å sette stor pris på.

Det vil nok kanskje bli tidenes år for byggebransjen i Stjørdal, det har ordføreren sikkert rett i. Når det gjelder byggeprosjektene i kommunen er det stort sett enstemmighet rundt disse. Sånn rent bortsett fra at det er flertall for å utrede kulturhus, men normalt flertall mot å bygge det ettersom jeg antar at Frp nok også her vil være sterkt i mot å bruke offentlige midler til slikt. Vi andre som er i mot byggingen, mener at det er andre oppgaver som er viktigere akurat nå enn regionens dyreste kulturhus, som ordføreren skryter av å ha tatt ansvar for.

For SV er det stor forskjell på budsjetter knyttet til investeringer og budsjetter knyttet til drift. Defor vil SV også i 2009 forsøke å videreføre praksisen fra 2008 hvor SV går inn for å reversere det de borgerlige kuttet i i driftsmidlene i økonomiplanbehandlingen. Dette vil vi tilbakeføre til enhetene i stor grad. Derfor vil SV også benytte noe av overskuddet til å redusere kapitalutgifter, som i stor grad er lavere renter på lån på grunn av mindre låneopptak. Derfor vil SV først å fremst ha kvalitativ god drift av tjenestene før vi starter ett nytt prosjekt hvor vi ikke har planlagt noen fremtidige midler til drift. For det kommer til å bli fryktelig pinlig å åpne et nytt kulturhus, for så å stenge det igjen (slik vi måtte med Hegrahallen) fordi vi ikke har råd til å drive det.

For fakta er dette:
  • Det er et større budsjett i 2009 enn i 2008 i Stjørdal målt i totalt antall kroner.
  • Men det er ENDA større utgifter i 2009 enn i 2008 målt i kroner pr. bruker eller tjeneste.

Derfor er det i realiteten en reduksjon i tilbudet til folk flest i Stjørdal kommune anno 2009, men snakker vi lenge nok om den store økningen av bygningsmassen, så glemmer kanskje folk flest at det er de hendene vi har i omsorgen som gir ekte varme. At det er den kunnskapen vi plasserer i klasserommet som gir ny viten for framtida. At det er den menneskelige kapitalen som er den aller viktigste.

Det er fortsatt svært liten varme eller kunnskap som skapes av betong, Johan Arnt Elverum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar