10. januar 2009

Lokalt produsert og økologisk mat

Kanskje er det på tide å starte en folkeaksjon, eller kanskje ta det helt ut og starte en Facebook-gruppe, for å få kommunenorge til å omfavne tanken på kortreist og økologisk mat. Uansett, det hele må starte med et vedtak i kommunestyrene eller fylkestingene. Dette har vi nå klart i Stjørdal! For oss i SV er dette en aldri så liten lokalt produsert seier for miljø og landbruk i vår egen kommune.

I siste kommunestyremøte vedtok flertallet, etter forslag fra SV, at:
  • Stjørdal kommune bør benytte lokalt produsert, fairtrade og økologiske produkter der dette er tilgjengelig
Dette kan få stor betydning for økologisk produksjon og lokal foredling av næringsmidler, og det er en seier at vi fikk flertall for dette i siste kommunestyremøte.

Dette synes jeg er en gladsak som jeg gjerne skulle ha sett at flere hadde viet enda mere oppmerksomhet til. For dette kan få større ringvirkninger enn mange først tror. Mange lokale produsenter i Nord-Trøndelag vil kunne få en større markedsandel og dette vil igjen kunne gjøre regionen sterkere i forhold til å opprettholde matproduksjon og foredling i landets kanskje mest landbruksavhengige fylke. I tillegg vil dette kunne gjøre økologisk produksjon sammen med lokal foredling til noe som faktisk kan bli lønnsomt for flere.

Forhåpentligvis kan slike vedtak spre seg videre til andre kommuner rundt oss, og da er det faktisk grunn til å tro på at det skal kunne være mulig å etablere leveransekjeder for kortreist mat gjerne i sammenheng med økologiske bruk.

Jeg håper virkelig at Stjørdal kommune nå følger opp dette vedtaket slik at vi faktisk kan sette det ut i livet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar