29. januar 2009

Heldagsskolen og obligatorisk barnehage

I det siste har Venstre, og spesielt stortingsrepresentant Andre Skjelstad, fått det for seg at SVs skolepolitikk skal utfordres på alle bauger og kanter. Forståelig er det jo, ettersom SV har en annen tilnærming til skolepolitikken enn Venstre, selv om likhetene også er mange.

I denne omgang skal jeg kommentere en sak. Eller det er egentlig to, men argumentasjonen leder frem til en felles konklusjon for begge. Heldagsskole/SFO og obligatorisk tid i barnehage for 5 åringer. På en side har argumentasjonen fra Venstre gått på at SV nesten vil institusjonalisere barna. Sette dem i et slags "barnefengsel" høres det nesten ut som av og til. For oss som har jobbet lenge med dette fagfeltet, er dette selvsagt åpenbare skudd i blinde. At barn har det bra også i skole og barnehage vet vi alle, også Venstre. Noen barn har i tillegg behov for den sosialiseringen som SFO og barnehage har å tilby, og dessverre er det disse barna som oftest ikke får tilbudet ut i fra foreldrenes valg. For skole handler i 2009 faktisk om mer enn bare kunnskapsproduksjon, det handler om dannelse også.

I tillegg brukes igjen begreper som omhandler ”valgfrihet” og ”tvang”. La meg bare sette dette i riktig perspektiv. Allerede i dag er minst 90 % av de minste barna i SFO, ut i fra foreldrenes eget ønske. Av femåringene er minst 95 % allerede i barnehage, fortsatt uten tvang. (Jf. tall fra Kunnskapsdepartementet) At SVs forslag om å gi også de siste 5 % av femåringene muligheten til å få tid i barnehagen skaper et så stort engasjement fra Venstre, er jo da overraskende. Spesielt med tanke på at det ofte er de barna som trenger sosialiseringen aller mest, som ikke deltar i dag.

Akkurat det samme gjelder for SFO og heldagsskolen. I dag benytter minst 90 % av de minste barna seg av SFO-tilbudet, og dermed foregår kampen nå for de aller siste 10 %. Mange av disse har i dag ikke råd til SFO. Prisene har etter hvert blitt veldig høye mange steder. Ved å innføre utvidet skoledag, eller heldagsskole om du vil, kan barna få gratis tilbud med helt eller delvis pedagogisk innhold, noe som alle vil tjene på. Debatten burde heller være om innholdet i heldagsskolen framfor formen på den.

På den andre siden er det for SV ikke noen direkte motsetning mellom heldagsskolen og behovet for flere og bedre lærere, selv om det er åpenbare sammenhenger. Slike oppvekstreformer koster, og må finansieres som alle andre større reformer gjennom statlige tiltak. Forskjellen mellom SV og Venstre er kanskje tydeligst her. SV ønsker å omfordele mye av rikdommen i samfunnet til de som trenger det mest. Venstre vil i langt større grad beskytte de som har mest.

Derfor vil SV fortsette å kjempe for heldagsskolen hvor SFO er integrert og kjempe for obligatorisk gratis kjernetid for 5-åringer i barnehagen. Dette er viktig for at alle barn skal få dra nytte av de samme mulighetene og for at integreringen i samfunnet skal bli enda bedre. Så får bare Venstre fortsette sitt korstog mot det som nesten hele befolkningen likevel har valgt å gjøre frivillig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar