31. oktober 2008

Skift bank!

Markedskreftene kan av og til inngå i et av de sørgelige kapitlene i den økonomiske historien. Det har vi tildels sett i den finanskrisen verden fortsatt er midt oppe i. Markedskrefter ute av kontroll vil potensielt skade mye mer enn det noen av oss vanlige kan forestille oss. Spillet om fortjenesten og maksimering av utbytte for eierne, vil til slutt alltid gå ut over kundene og de av oss uten mye "arbeidende kapital."

Men i Norge har vi vært mer solid enn flere andre land mange sammenligner oss med. Denne soliditeten skyldes i stor grad at vi har klart å opprettholde kontroll og styring med et finansvesen som ikke nødvendigvis ser samfunnsinteressene som det viktigste. En styring som er tuftet på det å bevare trygghet og minimere risiko for hver og en av oss på, bekostning av de kjappe gevinstene for de med kapital investert i aksjer.

Men i dag ser vi også skyggesiden av statlig nødhjelp til en nasjonal finanssektor under press. Det har vært en forventning fra regjeringen, og spesielt fra SV, om at rentenivået for folk flest skal ned når staten i så stor grad bidrar til å sikre bankenes og finanssystemets eksistens. Vi har gjort vår del av jobben og forventer nå at statens penger, som i bunn og grunn er dine og mine penger, kommer folket til gode.

Men hva skjer i dette sunne finanssystemet hvor maksimering av egen fortjeneste historisk har vært det viktigste? Jo maksimeringen fortsetter, overraskende nok. "Rune trosser Jens, " kan man i dag lese i E24. DnBs konsernsjef Rune Bjerke vil ikke ta oppfordringen fra staten om å sette ned renten. De setter den faktisk opp til nye høyder. Makan til åpenbar arroganse og forakt for dine og mine penger.

Så derfor har jeg kommet til den konklusjonen at vi nå bør la våre penger arbeide for oss slik finansbransjen vil. Hvis bransjen ikke ønsker å lytte til våre folkevalgtes signaler, så får vi heller snakke et språk de kanskje forstår. Din lojalitet til en bank som åpenbart ikke respekterer at det er våre penger som berger dem, bør nå settes på en prøve. Derfor vil jeg oppfordre alle til å vise DnB at det er vi som kunder som har makta. Det er vi som egentlig er DnBs viktigste aktør. Uten oss kunder hjelper det ikke med all verdens krisepakker.

Min oppfordring er derfor… Skift bank!

Jeg fikk selv i går forresten et brev fra min egen bank om at der settes renten ned. Denne banken heter Fokus bank, og vil helt sikkert ta i mot deg med åpne armer. Og hvis ikke Fokus har filial nær deg, så stikk innom en annen bank og se om de respekterer deg og det at det er dine penger som er deres viktigste verdi.

Men ikke ha så mye respekt for DnB som så åpenbart ikke respekterer deg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar