25. oktober 2008

Samferdsel og klima

Samferdsel og kollektivtransport henger tydelig sammen med klimakampen og vil være ett synlig bidrag til å redusere menneskeskapte utslipp.

Vi lever i en globalisert verden hvor forflytning av mennesker blir mer og mer utbredt. Hittil har den vestlige verden vært ledende på å utvikle og nyttiggjøre seg teknologi som bidrar til økte utslipp. I dette århundret begynner større befolkningsgrupper i verden å endre handlingsmønster og holdninger slik vi i vesten har gjort gjennom hele forrige århundre.

Derfor er det svært viktig å finne reelle alternativer til dagens reisemønster. Men jeg mener vi selvfølgelig skal starte med oss selv og ikke kun forlange at alle andre endrer sine vaner. Men vi har i dette landet også muligheten til å hjelpe andre til bedre viten, og det skal vi også prioritere.

Jeg mener at blant annet følgende tiltak må prioriteres nasjonalt:
  • Utbygging av høyhastighetstog som vesentlig kan bidra til å redusere bruk av fly som normaltransport for forflytning over store avstander.
  • Full elektrifisering av dagens togstrekninger.
  • Oppgradering av togstrekninger hvor kapasitet i dag er et hinder for at gods i mye større grad flyttes fra vei til bane.
  • Mye tydeligere fokus på omlasting fra kjøl til bane der det i dag ikke er tilstrekkelig lagt til rette for det.
  • Stimulere til tidlige holdninger hos barn og unge gjennom, optimalt sett, gratis tilgang til offentlig kommunikasjon. Som delmål bør prisen på offentlig kommunikasjon reduseres vesentlig.

Jeg mener at den kunnskapen vi besitter i Norge i vesentlig grad kan bidra til å snu utviklingen og markere vendepunktet i klimakampen. Men da må vi tørre å tenke utradisjonelt og ikke se på egen velstand og kjøpekraft som det eneste saliggjørende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar