15. desember 2008

Jul igjen?

Nå er snart den stille høytiden kommet over oss. Det sier i hvert fall noen. Men i førjulsmas, tonnevis med reklame i postkassa og med mennesker som fyller opp kjøpesentrene også på søndager, er det litt vanskelig å se akkurat dette bildet klart. Førjulsmaset har faktisk tatt helt nye høyder i 2008 synes jeg.

Egentlig hadde jeg et håp om at finanskrisen kom til å gi oss inspirasjon til å forbruke litt mindre i år. Å ikke kjøpe enda flere flatskjermer til erstatning for den vi ikke likte fargen på lenger. At vi heller tok "den stille høytiden" litt på alvor. Men det ser ikke slik ut. Nå tror jeg at vårt gigantiske overforbruk tar nye høyder også i "krisetider."

Jeg tror dessverre at tidlige signaler om å "holde hjulene i gang" har slått til for fullt i 2008. Men var det i hele tatt noe fare for at hjulene skulle stå stille? Med den private rikdommen vi har i Norge, så er det vel egentlig bare finansakrobatene som har lidd bittelitt last i finanskrisen. Vi vanlige har jo ikke hatt det så fryktelig ille vi. Ja, noen har nok dessverre mistet jobben like før jul, og det er jo noe vi må forsøke å unngå. Men er dette fordi bedriften ikke lenger går med NOK overskudd eller er det fordi eierne har blitt redde for pengene sine? Og er det riktig å opprettholde bedrifter som ensidig satser på produkter i rikmannsskiktet?

Uansett. Det ser jo ut som om omsetningen av varer i julen 2008 vil forsette og kanskje føre til nye rekorder igjen. Så får hver og en av oss tenke på de stakkars kreative pengeflytterne som ikke får råd til enda en ny Porsche til jul, men må vente helt til salget starter på nyåret. Det er fortsatt tøfft å være blant de aller rikeste i verdens beste land å bo i.

Om du ikke trodde det, så liker jeg julen jeg altså. Men min jul er den rolige tiden med familie og venner hvor vi setter oss foran peisen med hver vår kopp med te (eller glass med rødvin eller glühwein om det skulle være rom for det) og prater om alt mellom himmel og jord. Hvor vi løser noen av verdensproblemene på vår egen måte og sender alle mennesker varme og gode tanker.

1 kommentar:

  1. Hei Rune.
    For et år siden var omkvedet at forbruket må ned av hensyn til miljøet og en bærekraftig utvikling. Nå ropes det om at renta må ned for å få forbruket opp av hensyn til økonomien...huff, det skal ikke være enkelt.

    SvarSlett