27. november 2008

Om eiendomsskatt og løftebrudd

Replikk til Tore A. Ulvestad, Trønderavisa 26. november 2008.

Stjørdal SV gikk til valg i 2007 på å ”åpne for å innføre eiendomsskatt.” Fordi vi ville si i fra at dersom det var behov for disse inntektene, så var innføringen riktig. Dette synes SV er en ærlig sak hvor vi informerer velgerne om hva de kan forvente. Samtidig ga vi velgerne klar beskjed om hvilken kommunal velferd, skole og omsorg de kunne forvente med SV i posisjon. Dette synes vi også er ærlig og oppriktig. Når det gjelder nivået på velferd, skole og omsorg så ga omtrent alle partier i Stjørdal tilsvarende løfter som SV. Dette er jo bra vil mange si, og det viser ambisjoner for den mestvoksende byen i Nord-Trøndelag.

Men Høyre og B-gjengen i Stjørdal har siden dette brutt valgløfte etter valgløfte etter valgløfte, fordi de ikke klarer å finne mer penger til verken skole, omsorg eller andre viktige områder for folk flest. Det Høyre har klart, er å øke egenandelene for kommunale tjenester vesentlig mer enn de samme brukerne ville måtte ha betalt i eiendomsskatt. Høyre har også til dels ødelagt mye av inntrykket av velferden som er bygget opp i Stjørdal over mange år. Det ser vi på alle de demonstrasjonene som har funnet sted i det siste året.

De få som tjener på Høyrepolitikken i Stjørdal er velhavende mennesker i dyre hus uten barn i skolealder og som har lenge igjen til de selv skal benytte seg av kommunale omsorgstjenester. Slik sett er det litt skuffende å se at de aller rikeste i Norge i mindre og mindre grad ønsker å bidra til fellesskapet og ikke ser verdien i å ha et inkluderende og rettferdig samfunn.

Velferdssamfunnet vi har i Norge ble ikke bygget opp på en dag, men det ser ut som om Høyre har tenkt å gjøre det de kan for å rive ned den lokale velferden i løpet av denne ”dagen.” Folk flest vil dessverre lide under dette regimet i enda tre år til er jeg redd. Kun fordi de stolte på det Høyre serverte av løfter i valget i 2007. Det er nesten slik at man etter hvert må lure på om dette er del av en stor privatiseringsplan fra Høyre om å gjøre de kommunale tjenestene så dårlige at ingen tilslutt ønsker å bruke dem. Folk med noe ekstra penger vil da kanskje heller se seg om etter private tilbud.

For SV er valget enkelt. SV ønsker at flest mulig bidrar etter evne, og at de som trenger det får etter behov.

1 kommentar:

  1. Sånn er det over hele landet. Veldig mye som må repareres når folk flest tar poenget. Og det tar mye lengre tid å bygge opp enn å rive ned, dessverre....

    SvarSlett