4. mai 2007

Når skal vi våkne?

I dag legger FNs klimapanel fram den hittil siste av tre delrapporter om vår tids største trussel; Klimautfordringene i verden. De to foregående rapportene har klart signalisert at dette er vår tids største trussel, og at handlingens tid er inne NÅ!

Den siste rapporten viser nå at det vil være fryktelig dyrt å vente med kuttene. Dersom vi gjennomfører tiltak i dag, vil vi på sikt spare verden for enorme utgifter i forhold til de kostnadene vi vil bli påført som en del av opprydding etter stadig nye klimakatastrofer. I tillegg vil kostnadene på selve klimatiltakene også øke da omfanget av tiltakene stadig må utvides dersom verdenssamfunnet fortsetter å øke utslippene.

Flere land vedtar nå etter hvert klima- og utslippsmål som er til dels ambisiøse men også til dels ganske passive. SV har i Norge gjennom mange år hatt programfestet et reduksjonsmål på 50 %. Dette målet er i følge mange klimaforskere heller ikke tilstrekkelig til å stoppe utviklingen mot en betydelig global oppvarming, men det er en svært ambisiøs målsetting i nasjonal sammenheng.

Norge diskuterer nå om kutt skal skje hjemme eller i andre land. Det er klart at kutt i land som har ekstremt høye utslipp av klimagasser vil ha stor betydning for det globale klimaet, men det fritar oss ikke for mulighetene til å handle lokalt. Lokalt i Midt-Norge er vi ikke mer våkne enn i resten av verden. Det er faktisk slik at i klimaspørsmålet så vil alle monner dra! For hvis alle tar i et tak, kan vi løse denne krisen. Men da må vi være villige til å betale for vår felles framtid, og ikke stikke hodet ned i sanden.

Mennesket er den første skapningen på jorda som er i stand til å endre sin egen skjebne. Men hittil har vi ikke vært fornuftige nok til å forstå dette. Hittil har vi sagt at pengene våre og eiendelene våre er viktigere enn å sikre framtidige generasjoner mulighet til å eksistere.

Min drøm er at alle snart skal våkne og erkjenne at nok er nok! At penger kun er papir og at den jorda vi lever på er alt for viktig til at vi kan kaste den bort.

Rune Hegge
Stjørdal SV
www.sv.no/stjordal

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar