15. mai 2007

Hva blir den politiske situasjonen til høsten?

Gjennom flere år med en borgerlig politikk hvor de svakeste ofte får bite i det sure eplet, står vi foran et valg i september 2007. Et valg som vil gi oss et tydelig signal om hva folk flest i Stjørdal vil ha i framtida. Et valg som vil vise oss hvilke verdier som virkelig betyr noe for folk flest.

Vi leser omtrent daglig om alle sakene i skolen hvor de svakeste faller gjennom. Vi leser også om saker hvor de nest svakeste blir vesentlig dårligere. De eneste vinnerne er nok de som var sterke i utgangspunktet, men dette er IKKE nok. Klimaet i skolen har de siste årene blitt betydelig dårligere. Så dårlig at mange etter hvert vil være i en situasjon hvor de ikke lenger fungerer normalt i samfunnet. Mye fordi skolene våre ikke tilføres tilstrekkelige ressurser.

Vi ser Stokkan ungdomsskole som SV ville bygge allerede ved forrige behandling i 2003, men som ble utsatt fordi noen ikke klarte å se like langt fram som oss. Vi ser mer eller mindre permanente brakker for å klare å takle en elevtallsvekst som SV, og alle de andre partiene, har vært kjent med i mange år gjennom analyser foretatt av etaten selv. Vi ser barneskoler som omtrent faller sammen og nye skoler som allerede er fulle før åpningstalene er holdt.

Vi ser at Stjørdal kommune, som hadde full barnehagedekning for noen år siden, IKKE klarer å ta i bruk gratis penger fra den rød-grønne regjeringa fordi dagens borgerlige konstellasjon hadde vedtatt at kommunen nå skulle slutte å bygge flere barnehager. Vi ser også en kommune som i siste rullering av arealdelen av kommunedelplanen ikke ville ta inn nye tomtealternativer for barnehager. Vi ser også at planlagte utbygginger, som den ved Kvislabakken barnehage, kanskje ikke er mulig lenger fordi noen var så korttenkte at de la en vei over jordet som sannsynligvis vil skape for mye støy i denne barnehagen.

I kommunale omsorgstjenester ser vi at det blir gjennomført en trinnvis nedbygging av tilbud for å tilpasse oss den underbudsjetteringen som det borgerlige flertallet har gjennomført i mange år nå. Tilbudet i hjemmetjenestene er blitt dårligere. Vi har fortsatt et varmebasseng hvor det ikke er tatt tak i de problemene vi har vært kjent med i de siste årene. Vi ser at Kommunal arbeidstrening blir nedprioritert, en skolehelsetjeneste som ikke har et tilfredsstillende omfang, manglende kapasitet hos helsesøstertjenesten som kunne ha tatt tak i de nest svakeste også, og et sykefravær som stadig er et stort problem.

Vi ser en situasjon hvor mange saksbehandlingsressurser er bundet opp i utredning av et kulturhus som vi uansett ikke har råd til nå, og som svært mange har sagt tydelig NEI til på Husbyjordet. Vi ser som en oppfølger av dette et svært prisverdig folkelig engasjement som vil sikre det siste mulige området i byen vår til park og rekreasjonsareal for framtidige generasjoner.

Vi ser en kommune hvor miljøperspektivet ennå har forbedringspotensiale, men når klima og miljø har blitt en valgkampsak, hiver partier som Sp seg utpå med en politikk vi i SV har hatt programfestet siden 80 –tallet. Vi ser at SV-saker som gjennom flere år har blitt nedstemt av et borgerlig flertall, nå plutselig har blitt satsningsområder.

Vi ser også at mye positivt skjer. Og det skulle da bare mangle. Vi ser Halsen U hvor vi har fått mye skole for pengene. Vi ser at Elvran får mye skole og at lærerne strekker seg så langt det er mulig for å sikre at elevene, barna våre, har det bra. Vi har tidligere satset mye på omsorgsinstitusjoner, selv om prisen for brukerne kanskje er for høy. Vi ser tiltak for å fremme boligbygging i bygdesentraene, vi ser Steinvik lager og næringsområder. Alt det positive som skjer i kommunen har det stort sett vært enstemmighet om i politiske miljøer. Men vi kan ikke forsøke å bruke disse sakene til å ta oppmerksomheten bort fra de områdene hvor vi mislykkes slik ordføreren gjør.

Så lenge det noen som faller gjennom, noen som taper, noen som kan bli skadet for livet, så har vi feilet i kommunen vår. Så lenge vi ikke klarer å bry oss nok om de aller svakeste, så hjelper det IKKE noe at de aller flinkeste presterer bedre en et teoretisk gjennomsnitt slik dagens politiske ledelse alltid viser til.

Det er ikke nok så lenge dagens politiske ledelse aldri vil gjøre noe for å øke inntektene til kommunen. Det er ikke nok så lenge det eneste de gjør er å øke egenandelene til mange av de som har minst fra før. Jeg har selv råd til å betale mer for å sikre velferden i denne kommunen vår, men får ikke lov til det. Og det står flertallet i dag i veien for.

Så hvis folk i Stjørdal vil ha en ny kurs som innbefatter økt satsning på folk flest og en OPPbygging av velferdsordningene, er det SV som i år bør få stemmene!

Rune Hegge

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar