3. mai 2007

Klima - en gigantisk snuoperasjon

Den aller viktigste politiske snuoperasjonen vi kan gjøre for våre barn og barnebarn, er i miljø- og klimapolitikken. For uten en gjennomtenkt miljøpolitikk, vil det kanskje ikke være rom for barnebarna våre. Den verden vi kjenner i dag er allerede i forandring. Hvor raskt den endrer seg er det ingen som kan forutsi nøyaktig, men det er til tider skremmende scenarier som beskrives.

Sannsynlige modeller forteller nå om muligheten for at det ved kritiske nivåer av klimagasser eller temperaturer, vil bli en rask og dramatisk omorganisering av det globale klima. Slike dramatiske endringer vil i mange områder framstå som klimakatastrofer. At klimaet nå endrer seg raskere enn det en hadde forventet ut fra tradisjonelle modeller, styrker en slik bekymring. Skulle noe slikt skje, er det nemlig for seint med smarte tekniske løsninger for å stoppe eller snu utviklingen.

Derfor må vi nå arbeide for å gjøre oss uavhengige av fossil energi. Norge har et spesielt ansvar for å bidra til å løse klimaproblemene. Vi har blitt verdens rikeste land av å pumpe opp olje og gass. Lavutslippsutvalget har vist hvordan Norge kan kutte utslippene av klimagasser med to tredeler innen 2050, og at utslippskuttene er nødvendige. Samtidig vet vi at jo lenger vi venter med å gjennomføre tiltak jo dyrere blir det.

Vi kan ikke lenger vente på at klimaproblemene skal bli sterkere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar