25. august 2007

Ingen skatt uten mer velferd!

Alle vet at SV ikke er motstander av eiendomsskatt i kommunen vår. Men det er ikke like mange som vet hvorfor SV ikke er så motvillig som mange andre. I hvertfall når det gjelder våre politiske motstandere ser det ut til. Senterpartiet øyner enhver sjanse de har til å kritisere den usosiale profilen i denne skattleggingen og andre partier følger lojalt opp dette synet.

For å klarlegge noe mer: SV er ikke for en ukritisk innføring av eiendomsskatt, men vi velger å se det slik at den velferden vi tilbyr innbyggerne i kommunen nøye henger sammen med de inntektene vi har. Om inntektene går ned, må vi redusere velferden. Dette er et enkelt regnestykke som Senterpartiet ennå har til gode å forstå, i hvertfall om man leser alle de spaltemeter de har brukt på å fortelle om den usosiale skatten. Slik sett er det ikke snakk om skattlegging, men om fordeling OG hvilke reelle muligheter vi har til å hente inn nye inntekter. Koblingen til velferd kan man i mange sammenhenger se direkte. I Norge er det kun 11 kommuner som bruker mindre på skole enn Stjørdal jamfør Dagbladets redegjørelse for dette for noen uker siden. I antall sykepleiere er vi på bunn i Nord-Trøndelag og langt nede i forhold til landet forøvrig. I forhold til antallet sykehjemsplasser kunne vi raskt ha fylt opp alle i følge kommunens egne beregninger. Dette er det konkrete resultatet av at vi ikke øker inntektene våre.

For Senterpartiet og de andre borgerlige har kun som alternatv å legge ned tilbud eller å øke noen ganske få egenadeler som ikke er omfattet av statlige maksimalpriser. Dette skrives det svært lite om fra de samme partiene. Å øke egenandelene er adskillig mere usosialt enn å skattlegge bredt. Da vil man KUN treffe de som allerede har store utgifter det være seg barnefamilier og eldre. For det er i stor grad disse som da måtte ta regninga for manglende vilje til å kutte i tjenestetilbudet. Og jeg vil gjerne se ordførerens beregninger for hvor mye egenandelene må økes for å gi samme uttelling som en bredere skattlegging. Da vil det altså bli enda dyrere for de som dette gjelder enn om vi alle betaler litt mer skatt.

Stjørdal SV ønsker trygge og tilgjengelige velferdsgoder slik at alle får lik rett til et godt liv. Dersom eiendomsskatt innføres, vil vi garantere at dette blir fulgt opp med et detaljert skatteregnskap som synliggjør at hver krone inn i skatt vil bli brukt til mer velferd for de aller fleste av oss. Og den dagen skatten er unødvendig, vil SV foreslå den fjernet. Det er forøvrig i dag INGEN muligheter til å skrive ut ekstra kommunal skatt, og ingen signaler om at det vil bli det i den nærmeste framtida heller. Og klokka tikker for daglig drift av kommunen. Hos Senterpartiet er det da altså usosialt å sørge for at vi har et godt velferdstilbud som omfatter alle, og at flest mulig av oss som besitter betydelige verdier, er med på å bidra til fellesskapet. Forstå det den som vil.

Stjørdal SV vil derfor:

  • ha et samfunn der forskjellene mellom rike og fattige er mindre, ikke større
    styrke voksentettheten i skolen
  • styrke vedlikeholdet av skolebygningene og bedre skolens læremidler
  • ha gratis halleie for ungdommer under 19 år
  • styrke hjemmetjenesten
  • sikre et godt barnevern, en god psykiatritjeneste, Ungdommens Hus og Ungdomskontakten
  • sikre tilgjengelighet til alle deler av samfunnet for alle


Dette koster penger, og det er bedre at fellesskapet bidrar for framtida for alle i kommunen vår enn at noen ikke har råd til elementære tjenester og velferd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar