1. mars 2007

Kommuneøkonomien anno 2007

Det har i de siste dagene gått en debatt i media mellom ledende politikere i Ap og Sp. Konkurransen er stor i forhold til hvem som kan ta mest ære for det overskuddet vi har i kommunen i år. Mange av argumentene er jeg enige i fra begge sider:
  • Det er viktig å ha kontroll slik at man unngår underskudd
  • Det er viktig å ha et aktivitetsnivå som er tilpasset inntektene
  • Det er ikke et poeng i seg selv at vi skal gå med overskuddd
  • Alt som kommer inn til kommunen skal i prinsippet settes inn i tjenesteproduksjon
  • osv...

Men det er like viktig at innbyggerne i Stjørdal er fornøyde med det tilbudet som finnes. I media ser vi også i større grad at andre enn politikere engasjerer seg. De har klare meninger om hva som skal til for at de er fornøyde, og de skisserer også til dels gode tanker om hvordan man skal få til dette. Dette er et tegn på at det ikke er tilfredsstillende aktivitet på mange områder. Man kan godt være enig i at det behovet eskalerer med mulighetene. I dette ligger det at dersom vi tilbyr mere penger, vil kravene også øke. Fullt ut forståelig.

Den sittende regjeringen har i de to siste budsjettene gitt kommunenorge over 15 milliarder mer å rutte med. Dette er ut over det som den forrige regjeringen la opp til. La oss da bare tenke litt over hva som ville ha skjedd dersom vi ikke hadde fått et regjeringssskifte. Da haddde Stjørdal Kommune vært dypt begravet i den såkalte ROBEK-lista uten noen god mulighet til å finne veien ut.

Derfor er det viktig at vi i den kommende perioden jobber aktivt med å få enda større overføringer til kommunene. Fjoråret ble berget på grunn av unormal skatteinngang. Dette kommer sannsynligvis ikke til å skje igjen i 2007. Da trenger vi en bedre overføringsmodell som gir vekstkommuner som Stjørdal mer å rutte med. Dette kan blant annet SV gjøre noe med i regjering, og det gjør vi. Vi har allerede kontakt med SV sentralt for å endre tilskuddsmodellen slik at den blir bedre tilpasset vr kommunes utfordringer. Vi jobber allerede nå med å finne løsninger for å stimulere til utbygging av skoler og oppvekstsentre uten at kommunen brekker nakken på det.

Derfor vil det vises at vi sitter i regjering, og det vil komme folk flest til gode. Ikke bare de som har råd til å kjøpe seg kvalitet og en bedre hverdag i hjemkommunen sin...

Ha tillit!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar