2. mars 2007

En samarbeidsregjerings problemer.

Helt siden de borgelige erkjente at et flertall i Norge i 2005 ville ha en ny kurs i politikken, har de målrettet forsøkt å angripe flertallsregjeringens politikk og regjeringserklæringens intensjoner. Dette har skapt mye støy som ikke på noen som helst måte bidrar til en konstruktiv debatt om politikken som føres.

Børge Brende, og en rekke andre framtredende politikere i opposisjon, utnytter enhver anledning til å kritisere manglende vilje til å gjennomføre valgløfter. På denne måten bidrar han i stor grad til å skape økt politikerforakt. Høyre har tydeligvis glemt at det i forhandlinger er spørsmål om å gi og ta. Disse forhandlingene danner grunnlaget for en samarbeidsregjering, og da får man ikke innfridd alle valgløfter og gjennomført disse i praktisk politikk. Dette har nok også Høyre erfart gjennom regjeringsplattformene for flere mindretallsregjeringer som partiet har deltatt i. Regjeringsplattformer som ikke engang har vært sikret flertall for den politikk som partiene har blitt enige om, i motsetning til i dagens flertallsregjering.

Å synliggjøre egen politikk når denne kun kommer fram som forslag i forhandlingsprosessene er en av de store utfordringene for en samarbeidsregjering. Det vil ikke være mulig å få gjennomslag for alle sine kampsaker når man har i underkant av 10 % oppslutning. Likevel vil man bedre kunne forutsi politikken som føres i en flertallsregjering enn det som har vært tilfellet i de foregående mindretallsregjeringene som har samlet støtte på kryss og tvers. Oppslutningen tatt i betraktning, så har faktisk SV fått en betydelig påvirkning på den politikk som Norge kommer til å føre i årene som kommer.

Nå har det vært en stormfull start for SV som ”førstereisgutt” i regjering. Tidligere regjeringer har i stor grad blitt gitt tid til å sette seg inn i de saker som foreligger før man har blitt utfordret i disse. Denne muligheten har ikke SV blitt gitt. I tillegg var snubletrådene mange etter den forrige regjeringen spesielt gjennom forslaget til statsbudsjett. Likevel så har flertallsregjeringen til nå taklet problemene på en måte som lover godt for det videre arbeidet med å forbedre landet vårt. Etterhvert har vi en meget lang liste med saker som SV har vunnet i regjering. En liste som tydelig viser at deltakelse nytter. En liste jeg gjerne referer ved anledning.

Men vi har langt igjen, så ved neste korsvei får vi satse på rent flertall for SV. Da kan jeg love at de valgløfter man går ut med i forkant av valget blir gjennomført i valgperioden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar