11. februar 2008

Tar fra de fattige!

Rådmannen i Stjørdal foreslår nå nye tiltak for å komme i balanse med budsjettet for 2008. Vanskelige grep, men her går det alt for langt. Til nå har Stjørdal økt kostnadene for folk flest med opptil 25 % gjennom økte egenandeler. Dette er i seg selv en skyhøy økning som SV har stemt i mot hver eneste gang.

I saksfremlegg til formannskapets møte torsdag 14. februar, legger rådmannen nå fram forslag om å redusere satsene for økonomisk sosialhjelp godt under statens veiledende satser. Ikke fordi de som mottar denne støtten har for mye, men kun for å få budsjettet i balanse. Slik vil det politiske flertallet ta fra de fattigste for å skåne de rikeste. Til sammen vil dette kuttet utgjøre ca. 10 % av dagens veiledende satser.

Mange i det politiske Stjørdal vil hevde at Stjørdal har billig sosialhjelp. Mange vil hevde at vi også yter mer til de som trenger det enn kommuner rundt oss. Dette ut i fra det kriteriet at kommuner rundt oss har enda lavere veiledende satser enn Stjørdal. Slik forsvares det at Stjørdal kommune, med dagens styre, strever etter å være minst like dårlig som (eller dårligere enn) alle andre. Jeg er av den oppfatning at det er en styrke å bruke mer penger på velferd sammenlignet med de rundt oss. Ikke en svakhet.

Jeg så en film en gang, Robin Hood, Men In Tights, som er en parodi på den kjente personen alle sikkert har hørt om. Denne varianten av Robin stjal fra de fattige og beholdt det meste selv. Hvorfor? Jo fordi han hadde funnet ut at de rikeste hadde både våpen og muligheter til å yte motstand. Og det var jo risikabelt! For ham. Slik har det også tilslutt blitt i Stjørdal kommune. Den personen som folk stolte på skulle redde dem etter valget, vil ikke beskatte de som har mye og tar heller nå fra de som har minst og som ikke høres like godt.

For det er de svakeste vi nå snakker om. De med aller minst ressurser og de som ikke like lett står fram i avisene med sin historie. Økonomisk sosialhjelp er nødlinen for de aller svakeste i samfunnet. Det disse trenger for å karre seg gjennom hverdagen enten på grunn av akutte uforutsette utgifter eller på grunn av mer langvarige utfordringer. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har beregnet at man må ha 6.800 kroner å rutte med i måneden for å få et nøkternt budsjett til å gå opp. Da er det et stykke igjen fra de 4320 Stjørdal kommune vil yte i 2008.

Jeg vil også minne om at dette er en gruppe som i dag ofte befinner seg under det velferdssamfunnet definerer som fattigdomsgrensen. Dette mener jeg er en skam i verdens rikeste land. Vi har råd til å gi alle et verdig liv om vi ikke alltid setter oss selv først. Stort hus og stor båt er for enkelte mye viktigere enn at våre medmennesker får et verdig liv. Jeg blir dårlig bare av å høre om slikt. Og å se at denne tanken sprer seg i samfunnet er skremmende. Hva vil da skje om ulykken skulle ramme oss selv? Er det noen som tenker på det? ”Gjør mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg,” sa noen en gang. Er det det vi gjør i kommunen vår nå?

Mange vil sikkert hevde av dette er rådmannens eget forslag, men skulle ikke de politiske sekretærene nettopp foreta analyser som skulle hindre slike åpenbare overgrep? Eller klarer de ikke det? Ansvaret for denne saken ligger hos ordføreren og hans flokk med politiske sekretærer. Og i aller siste instans ligger dessverre ansvaret også hos de som stemte fram denne kyniske politikken gjennom valget i 2007. Synd det ikke er angrerett på slike valg, for jeg tror resultatet ville blitt et annet i dag!

SV vil i hvert fall gjøre ALT hva vi kan for å stoppe dette forslaget. SV skal fortsette å kjempe for de vi alltid har kjempet for. De som ikke roper høyest. De som ikke har all verden av ressurser og muligheter. Når SV får gjennomslag for å stoppe dette fullstendig urimelige forslaget, tar vi det som et tydelig signal om at det er langt flere som støtter vår politikk enn det som var tilfelle i siste valg. SVs politikk tar vare på de svake i tillegg til at vi også gir framtidsmuligheter til alle de andre. Og SV vil ikke la den ene gruppen vinne på bekostning av den andre. I Norge har vi råd til at alle får et minimum av verdighet og velferd.

SV er også for den såkalte arbeidslinjen, at det skal lønne seg å gå ut i arbeidslivet. Men for mange er dette ikke mulig på kort eller lang sikt. Da er økonomisk sosialhjelp en nødvendig del av hverdagen. Men satsene for dette varierer svært mye fra kommune til kommune. I SV har vi derfor sett på om det er behov for å sette en absolutt minstesats for økonomisk sosialhjelp. Ikke en veiledende sats som i dag. Dette for å motvirke de store forskjellene som finnes rundt om i kommunenorge. Men den holdningen Stjørdal kommune har nå, så aktualiseres denne problemstillingen betraktelig.

Det er ikke lenge siden jeg skrev at det koster å være fattig i verdens rikeste land, og nå dokumenteres det til de grader. Gjennom bevisste valg skal vi forme framtida, og ikke la den bli et tilfeldig resultat av oppslag i presse. Derfor er det nå på tide å si et tydelig NEI til dette forslaget.

Nok er nok! Vi vil ha mer velferd i verdens rikeste land, ikke mindre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar