24. november 2007

Om Sørheimutvalgets innstilling - Tilsvar til Ivar Vigdenes

Nord-Trøndelag er et vinnerfylke!
Etter Sørheimutvalgets innstilling er Nord-Trøndelag et av få vinnerfylker i forhold til inntekstssystemet. Vinnere i den forstand at vi tjener på en omlegging slik utvalget foreslår, i forhold til alle fylker som faktisk direkte taper på det. Slik innstillingen er nå så favoriseres fylker uten store byer. Dette er til det beste for Nord-Trøndelag, og dersom Nord-Trøndelag nå skal sikre mer av "kaka", så må andre fylker tape mer på det. En risiko er da at vi får et tilsvarende opprør fra folkerike fylker med store byer, og jeg frykter at slike opprør vil synes enda bedre i sentrale strøk. Og vi må fortsatt huske at tidligere innstillinger, fra blant annet Borgeutvalget, ga Stjørdal en betydelig dårligere uttelling noe som vi for enhver pris må sikre oss at ikke blir ny politikk i Norge.

Må ha andre ordninger i tillegg
Senterpartiets Ivar Vigdenes vil nå ha et samlet politisk miljø i Stjørdal til å gå inn for å styrke fordelingsprofilen i favør av kommunen vår, blant andre. Intensjonene i Vigdenes sine utspill er jeg forsåvidt enige i. Men det å maksimere egen kommunes fortjeneste er ikke alltid det beste hverken i et lokalt eller i et regionalt perspektiv og kan medføre at vi risikerer å miste den fordelen vi allerede har i innstillingen. Som aktiv på fylkesnivået er jeg også opptatt av å sikre helheten i regionen. I Nord-Trøndelag er det mange kommuner som taper tildels mye og noen som vinner litt, andre vinner litt mer. Jeg mener at vi må finne en ordning som gir alle en riktig uttelling slik at de ulike momentene i inntekssystemet godtgjør de ulike utfordringene på kommune og fylkesnivå best mulig.

Men ikke alle utfordringer kan sikres eller kompenseres gjennom omfattende endringer av innteksstystemet. SV ønsker å være tydelige på at Stjørdal skal komme ut av endringen av inntektssystemet i pluss og at vi skal etablere ordninger på siden av dette med direkte overføringer som vil kompensere for mye av de problemene vi ser i kommuneøkonomien vår.

Derfor mener Stjørdal SV at tiden er inne for å jobbe enda mer aktivt opp i mot regjeringen. Dette har jeg gjort i alle de etterhvert mange ulike sammenhengene jeg har truffet Finansminister Kristin Halvorsen, Statssekretær Roger Sandum, Finanspolitisk talperson Heikki Holmås og mange andre i partiledelsen. På denne måten får vi vist frem de utfordringene vi står ovenfor i Stjørdal, og jeg følger alltid opp med å komme med mulige forslag til endringer og styrkinger. Også gjennom fylkesstyrets arbeid og gjennom landsstyret i SV blir slike tanker kanalisert.

Gisselpolitikk
Det at Senterpartiet forsøker å gjøre de andre partiene i Stjørdal til gisler ved å hevde at dersom vi ikke går for Sps uttalelse, så er vi i mot en styrking av kommuneøkonomien, faller på sin egen urimelighet og er et eksempel på at det ikke alltid er nok erfaring i Sp med slike prosesser. Ivar Vigdenes har potensiale til å bli en dyktig politiker, men å drive utpressing av andre partier er selvfølgelig ikke den veien man skal gå. Ivar Vigdenes og Senterpartiet har mye å lære her, og vil nok etterhvert forstå at Stjørdal SV har direkte linjer inn i regjeringsapparatet og stortinget som vi selvfølgelig kontinuerlig benytter. Stjørdal SV har jobbet med denne saken i lang tid nå, og jeg har hatt samtaler med Kristin Halvorsen, senest i høst, om akkurat økonomien i Stjørdal, spesielt med tanke på finansiering av skolebygg som er en av våre største utfordringer de neste fire årene. Derfor vil SV si tydelig at vi aktivt jobber opp i mot regjeringen og Stortinget i denne saken og vil fortsette med dette. Dette arbeidet løftes nå enda høyere på dagsordenen ut over våren, helt til Stortinget behandler saken om inntekssystemet.

SV vil ikke gå inn for å risikere å miste den fordelen vi allerede har etter Sørheimutvalgets innstilling. Vi jobber fortsatt for å forsterke enkelte ordninger slik at de i større grad favoriserer Stjørdal, men ser at det kanskje også må gjøres via andre overføringer enn selve inntektssystemet. Låneordning for skolebygg er en slik ordning som kan gjøres permanent og evt. utvides til en ordning som i barnehagesektoren hvor staten fullfinansierer nye plasser slik at kommunene skal slippe å binde opp store mengder kapital for å sikre alle en skolepult.

SV står for en god sosialistisk politikk
SV kommer derfor ikke til å stille seg bak uttalelsen til Senterpartiet, og vil heller oppfordre alle partier til å jobbe via egne organisasjoner for å forsterke tendensen i utvalgets rapport.

Senterpartiet har stor oppslutning i Stjørdal i forhold til SV, men vi må minne om at Sp er et lite parti nasjonalt og derfor kanskje vil ha større problemer med å få gjennomslag. Derfor har jeg forståelse for Ivar Vigdenes sitt utspill, men SV vil ikke drive politikk på denne måten, med pressuttalelser (eller landsomfattende aksjon som Ivar Vigdenes selv kaller det) for å sette partiene i regjering i en vanskelig situasjon. Som det nest største partiet i regjeringen erkjenner vi at styrkeforholdene tilsier at Ap sitter med mye av løsningen. Men SV får svært mye uttelling for god sosialistisk politikk hvor en distriktsvennlig oppmerksomhet er veldig viktig.

Rakner luftslottet?
Helt til slutt er det fristende å si at jeg forstår at Senterpartiet og Ivar Vigdenes nå begynner å bli desperate. Senterpartiet i Stjørdal hadde satset alt på Sørheimutvalget og skulle finansiere hele luftslottet sitt med friske penger fra dette utvalget. For oss andre som var litt mere nøkterne i forhold til forventningene til utvalget, kom ikke forslaget som en direkte overraskelse. Jeg antok at de dramatiske endringene ville utebli, og at det i stedefor ville bli en justering av kursen. Derfor tok vi faktisk inn over oss dette i valget også, noe som nok skulle vise seg å straffe seg. Men det koster tydeligvis å være ærlig!

For Senterpartiet blir utfordringen i de neste fire årene å forsvare en så til de grader forverret kommuneøkonomi med alle de fagre løftene de borgerlige ga. Jeg for min del kommer til å fortsette arbeidet for en bedre kommune, men den samarbeidsinvitasjonen Senterpartiet har gitt SV så langt etter valget har ikke akkurat vært udelt positiv. Dette vil selvfølgelig også prege situasjonen framover både lokalt og i situasjoner hvor vi har felles agenda nasjonalt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar