16. november 2007

Friskt pust i Stjørdal?

Det var løftet Miljøpartiet de Grønne ga velgerne i 2007. Et løfte som førte til at de fikk en oppslutning som ga dem en representant i kommunestyret. Partiet skulle bryte med de tradisjonelle blokkene for å skape vitalitet i lokalpolitikken. Politikken var da, etter deres egen mening, blitt så sementert i blokker at det ikke var tilstrekkelig mulighet til å tenke på hva som var best for innbyggerne i kommunen vår.

Valgteknisk smarbeid?
Jeg må innrømme at jeg ble overrasket da Miljøpartiet de Grønne inngikk avtale med Fremskrittspartiet og Senterpartiet om valgsamarbeid. Dette for å få posisjoner de ellers ikke ville fått. Overrasket, men ikke uventet. Slikt valgteknisk samarbeid er en uheldig del av spillet, men nødvendig for små partier som ikke kan sikre representasjon ut i fra egen oppslutning. Avtalen Miljøpartiet de Grønne inngikk var jo også overraskende enkel. Ved å stemme på Frp og Sp i formannskapet, skulle Miljøpartiet de Grønne få en representant i komiteen for kultur, næring og miljø.

Dikteres av Frp
Overraskelsen ble litt større når jeg registrerte at Arne Moe, som Miljøpartiet de Grønnes representant, stemte med Frp i alle konstitueringer i kommunestyret. Det vil si at de ga Frp sin stemme også når de ikke var forpliktet til det. Til alt overmål mottok Arne Moe faktisk instruksjoner om hvilke valglister som skulle brukes gjennom hele seansen fra Svein Jørgensen, gruppeleder for Frp. Det enkle valgtekniske samarbeidet hadde kanskje blitt noe mer?

Ny kurs i politikken?
I går avholdt Stjørdal kommune sitt første ordinære kommunestyremøte med andre saker enn valg på dagsodenen. De aller fleste sakene er viktige, men noen er kanskje større og viktigere enn andre. Om det er meningene delte. Nå skulle vi kanskje få se at Miljøpartiet de Grønne endelig kom på banen med sitt friske pust og nytenking.

Stemmer mot utsettelse
Hakesleppet ble større når Miljøpartiet de Grønnes representant Arne Moe stemte sammen med de borgerlige mot SVs forslag om å utsette reguleringsssak på Åstjønna inntil vi systematisk har registrert forekomster av den rødlistede fuglen Horndykker. En fugl som har kommunens største populasjon akkurat der, og hvor risikoen for tilbakegang da også vil være størst. Dette kunne altså ikke MILJØpartiet de Grønne gå med på. Kunnskap og vern om en utrydningstruet fugl! Forstå det den som kan.

Stemmer mot registrering
Senere i denne saken fremmet SV et forslag om at Rådmannen skulle pålegges å registrere truede fuglearter i området. Dette hadde nemlig rådmannen avvist i sitt saksfremlegg uten å kommentere det nærmere. En åpenbar mangel etter SVs mening, da vi ikke har rett til å fatte vedtak som berører truede dyrearter uten tilstrekkelig kunnskap. Kanskje er det ikke forbudt ved lov, men moralsk er det i hvertfall forkastelig.

Vi var kanskje etterhvert ikke særlig overrasket over at Miljøpartiet de Grønne også i dette forslaget stemte i mot SV, og for en potensiell rasering av den siste større populasjonen av denne fuglen i Stjørdal. Dette sammen med Senterpartiet som i sitt eget miljøprogram sier:
"... skal vi lykkes i dette er det imidlertid viktig at vi i kommunene viser at vi ønsker og evner å ta vare på det biologiske mangfoldet..." Det er langt fra ord til handling!

Stemmer for rasering av strandsonen
I dag innholdt sakslisten en liten sak til hvor Miljøpartiet de Grønne og SV i hvert fall burde ha felles agenda. Finansieringen av ny E6 med de konsekvenser dette har for miljø og landbruk. SV har hele tiden stått rakrygget i dette spørsmålet, og er fortsatt sterkt i mot en rasering av strandsonen i Halsøen, slik det vedtatte forslaget innebærer. Arne Moe og Miljøpartiet de Grønne hevder jo at de er vokst seg store nettopp ut i fra strandsonespørsmålet.

At det i området i tillegg er rødlistede arter burde jo avgjøre saken. Er det noen som tør gjette hva som skjer? Etter at SV har avgitt forklaring til hvorfor SV stemmer i mot finansieringen av en vei vi mener er et miljøovergrep, stemmer Miljøpartiet de Grønne for en utbygging og finansiering, sammen med Høyre og Fremskrittspartiet.

Arne Moes strandsone strekker seg tydeligvis ikke lenger enn til badestrendene i Storvika hvor han trives så godt, i følge kandidatpresentasjonen i Stjørdalens Blad tidlig i valgkampen.

Sviktet på alle punkter
Som dere forstår så er frustrasjonen min stor. Mange av stemmene til Miljøpartiet de Grønne kom nok fra SV'ere som trodde at det var mulig å skape en ny kurs i Stjørdal. Jeg vet at SV alltid har representert denne politiske forskjellen og en ny kurs, og at man ikke trenger flere partier i kommunen for å få gjennomslag.

Jeg tror ikke at det var til Frp velgerne til Miljøpartiet de Grønne ville at stemmene skulle gå. Jeg tror heller ikke at velgerne til Miljøpartiet de Grønne på noen som helst måte kunne forestille seg at partiet deres faktisk ville stemme mot miljøet og bevaring av dette og for en ytterligere rasering av naturmiljøet og det biologiske mangfoldet.

Hva mener du?
Nå ser i hvertfall jeg at det friske pustet i Stjørdal har blitt til "dårlig ånde", og at dette nok gir en politisk bakrus til de som trodde på løftene Miljøpartiet de Grønne ga i valgkampen. Men spørsmålet er ikke hva jeg og SV synes. Spørsmålet er hva innbyggerne i Stjørdal synes om et slikt "frisk pust" i politikken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar