28. januar 2008

Uforstand om eiendomsskatt

Tilsvar til Tore A. Ulvestads innlegg i Stjørdalens Blad 26. januar 2008

Forstanden om eiendomsskatt er til dels liten hos de mest innbitte motstanderne, eller det kan i det minste virke slik. Jeg forstår at de samme menneskene velger å hoppe over alle argumenter i denne saken som kan oppklare at denne skatteformen har elementer som ikke er så veldig negative. Slikt skjer i valgkamp. Men Tore A. Ulvestad, den mest intensive valgkampen er dessverre over for de neste fire årene, og da kan kanskje du også tenke nøye gjennom argumentasjonsformen.

Stjørdal SV har programfestet følgende i partiprogram: ”… åpne for eiendomsskatt i Stjørdal” Verken mer eller mindre. Dette betyr at vi ikke ønsker å stenge døren for alltid for økte inntekter når det er nødvendig, slik Høyre gjør i sitt program. SV er et parti som tuftes på kunnskap, og derfor ønsker vi en utredning av eiendomsskatten før den skal innføres. Dette vil vi fortsatt foreslå, men det er et godt stykke fra dette til å innføre den slik du påstår Tore A. Ulvestad. Jeg kan akseptere at mennesker stemmer i mot enkeltsaker ut i fra kunnskap og viten, men ikke at de setter seg på bakbeina i ren uforstand.

I tillegg er det nok en gang antagelser som er basert på direkte faktafeil som presenteres fra Høyre og deres Ulvestad. Det er ikke slik at det er umulig å utforme skatten slik at de med minst betalingsevne, som for eksempel minstepensjonister, blir skjermet. Minstepensjonistene skal ikke betale like mye som eiendomsbesitterne som spekulerer i bolig eller velhavende mennesker som gjerne kan bidra mer til fellesskapet. Og det er ikke slik at potensielle inntekter er i størrelsesorden 1,4 millioner. Man må være rimelig blåøyd for å kunne lese dette ut i fra noen som helst partiprogrammer.

Og Tore A. Ulvestad. Det har seg slik at vi andre velger en taktikk hvor vi faktisk toner flagg politisk ved å si hvem og hvilken politikk vi representerer. Du velger jo forståelig nok å hoppe over det at du selv er høyrepolitiker. ”Forståelig” det også, for da kunne du jo bli misoppfattet som at du frontet et partisyn og ikke ha en ”objektiv” vurdering av eiendomsskattens fortreffeligheter og ulemper.

Eiendomsskatt skal uansett ikke innføres for enhver pris. Kun dersom det er helt spesielle behov, som for eksempel en økonomisk situasjon i kommunen som fører til et vesentlig redusert tjenestetilbud. Men skatten bør også fjernes igjen i det øyeblikket at de spesielle behovene ikke eksisterer. Dette har SV uttalt tidligere, og det vil vi stå ved. Folk flest skal vite at en slik skatt går direkte for å motvirke enda verre alternativer. Kun på denne måten vil skatten ha forståelse i folket.

Og SV mener fortsatt at de rikeste i Norge skal betale langt mer skatt enn det de gjør i dag. Omfordelingspolitikken i Norge er i dag svært lite tilfredsstillende, og det er mye mer potensiale i en generell økning av skatten for de med aller størst inntekt på arbeid og kapital. Samtidig er det viktig å gi en betydelig skattereduksjon eller fritak til de med aller minst inntekt. Kun slik utjevner vi sosiale forskjeller. Men dette kan vi dessverre ikke vedta lokalt, men det er likevel noe Stjørdal SV jobber med opp i mot våre sentrale politikere i regjering og på Stortinget, spesielt fram mot valget i 2009.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar