24. januar 2008

Oppspinn fra KRF

I innlegg i Stjørdalens Blad 24. januar, legger Bjørn Hesselberg fram mange påstander som han ikke har belegg for. Først av alt ønsker han å definere hva som er SVs politikk innenfor religionssyn og deretter forsøker han å vise hvordan SV ønsker å svekke kristendommens posisjon i det norske samfunnet. Alt basert på gjetning og fordommer. At Hesselberg heller ikke har tatt kontakt med SVs representanter for å kunne bekrefte sitt syn, er dessverre også nok et eksempel på at det er viktigere å komme med usakelige angrep i pressen enn å kvalitetssikre en tynn argumentasjon.

SV er et parti som blant annet er bygd på prinsipper som likeverd, respekt, omtanke og frihet. I forhold til religion og kristendom vil SV arbeide for:

  • at alle mennesker skal gis de samme mulighetene til å realisere seg selv uavhengig av rase, kjønn og religion
  • at alle menneskers tro og overbevisning skal behandles med respekt
  • at omtanke for andre skal medføre at ingens syn på livet skal påtvinges andre mot noens vilje
  • at alle skal få det nødvendige friheten til å praktisere sin tro

Alle disse prinsippene setter både SV og jeg svært høyt, og da faller det på sin egen urimelighet at SV skal forsøke å undergrave kristendommens posisjon i det norske samfunnet. SVs kunnskapsminister har til og med presisert at kristendommen fortsatt skal ha en betydelig rolle i den norske religionsundervisningen, noe som understreker SVs respekt for vår kulturarv.

Som skolemann burde også Bjørn Hesselberg ha vært opptatt av kristendommens plass i fag som samfunnsfag, historie og norsk. For også i disse fagene finner vi store deler av den kristne arven og verdisynet som vi har bygd vårt samfunn på. Og dette er også med på å forsterke vårt forhold til kristendommens grunnprinsipper.

Jeg skal ikke legge skjul på at jeg selv ikke er spesielt religiøs, men må minne om at SV er ett av få partier som har utnevnt en ordinert prest som statsråd. Dersom SV hadde hatt et så negativt syn på kristendom ville ikke dette ha vært tenkelig. SV har også hatt en anerkjent teolog som stortingsrepresentant og partileder gjennom flere år. Derfor tror jeg vi kan si at SV som parti også setter stor pris på mange av de verdier som kristendommen egentlig står inne for.

Jeg ønsker heller ikke et religionsfag som fjerner kristendommen fra kartet, men vil ikke at et flerkulturelt samfunn anno 2008 skal påtvinges de samme prinsippene som tidligere generasjoner. Kristendom er fortsatt en av verdensreligionene, men den er langt fra den eneste vi kjenner i Norge. Like viktig er det å lære om andre religioner som islam og buddhisme for å forstå hvordan vi kan leve sammen. Å isolere oss i gammelt tankegods er ikke framtidsrettet, men en farlig kurs i en stadig mer globalisert verden.

SV ønsker at framtidas religionsfag skal være et livssynsnøytralt og inkluderende fag. Ut over dette finnes det ingen henvisninger til religionsfaget i SVs partiprogram. At det skal være SVs mål å fjerne kristendommens spesielle stilling i Norge er nok dessverre kun oppspinn fra Krfs Bjørn Hesselberg. Kristendommens spesielle stilling er sikret gjennom alle deler av samfunnet vårt.

Og dersom et stemmetall som gir EN stemme for et annet forslag ikke er et bredt nok flertall, så vet ikke jeg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar